Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2012

ψωμι χωρις αλευρι , χωρις θερμιδες

ή αλλιως ψωμι τυπου Εσσαιων


 Υλικά

1. 300 γρ. σπόροι σταριού
2. 300 γρ. σπόροι κριθαριού
3. 300 γρ. σπόροι σίκαλης


Προετοιμασία

Μουλιάζουμε τους σπόρους σε ένα γυάλινο μπολ ή μια λεκάνη. Τους αφήνουμε στο νερό περίπου 24 ώρες.
(Ενδιάμεσα αλλάζουμε το νερό, έτσι απομακρύνεται σε μεγάλο βαθμό η γλουτένη. Οι σπόροι μπαίνουν στο πρώιμο στάδιο του φύτρου.)
Ιδανικά περνάμε τoυς σπόρους από μηχανικό πολτοποιητή χειρός (κάτι σαν τις παλιές χειροκίνητες μηχανές κιμά)
Εναλλακτικά βάζουμε στο μπλέντερ όλη την ποσότητα των σπόρων και το χτυπάμε έτσι ώστε να γίνει σα ζύμη.
Προσθέτουμε λίγο αλεύρι ώστε να δέσει το μίγμα και να μην κολλάει στα χέρια.
Τοποθετούμε το μίγμα σε ένα ταψί με πάχος 1-1,5 εκατοστό ή εναλλακτικά φτιάχνουμε μικρά πιτάκια.

Ψήσιμο
Ψήνουμε το μίγμα στους 50°C για 7-8 ώρες ή στους 80°C για 3-4 ώρες. Ουσιαστικά έχουμε περισσότερο αφυδάτωση παρά ψήσιμο.
Μπορούμε αν θέλουμε για πιο γρήγορα να ψήσουμε στους 150°C, οπότε το ψωμί θα είναι έτοιμο σε 2-3 ώρες.
Πρέπει να γνωρίζουμε όμως ότι σε αυτή τη θερμοκρασία καταστρέφονται αρκετές ουσίες του ψωμιού.
Στις χαμηλές θερμοκρασίες το ταψί είναι καλό να τοποθετείται στον πάτο του φούρνου ώστε να ψήνεται καλά και η κάτω μεριά.
(Οι Εσσαίοι έψηναν το ψωμί στον ήλιο σε μαύρες πέτρες.)
πηγη:http://innerspace.gr

και ενα βιντεακι με χρησιμες πληροφορεις για το ψωμι αυτο




3 σχόλια:

ΚΑΤΕΡΙΝΑΚΙ είπε...

Και από Δευτέρα δίαιτα για μένα

Eva Z. είπε...

Εκπληκτικό είναι Μαράκι....φιλιά..

alex είπε...

στην κύπρο καλοκαιράκι άνετα το ψήνεις στον ήλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...