Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2011

METABOΛΙΣΜΟΣ: Πώς θα τον κάνουμε να δουλέψει για λογαριασμό μας


Πώς θα αποκτήσουμε γρηγορότερο μεταβολισμό; Είναι αλήθεια ότι αν κόψουμε το κάπνισμα θα παχύνουμε; Ποιες εποχές του χρόνου και ποιες περιόδους της ζωής μας μπορούμε να τρώμε περισσότερο χωρίς να παχαίνουμε, ακριβώς επειδή ο οργανισμός μας κάνει περισσότερες καύσεις; Αυτές είναι μόνο ορισμένες από τις ερωτήσεις που μας έρχονται στο μυαλό όταν πρόκειται για το μεταβολισμό, που τόσο πολύ θέλουμε να κάνουμε γρηγορότερο. Απαντάμε, λοιπόν, σε όλες τις απορίες σχετικά με το μεταβολισμό και τον... βάζουμε μπρος.

Τι ακριβώς είναι ο μεταβολισμός;
Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός ισούται με την ποσότητα των θερμίδων που χρειάζεται καθημερινά το σώμα μας για να κάνουμε τις συνηθισμένες μας κινήσεις, αλλά και για να συντηρηθεί ο οργανισμός μας (δηλαδή για να λειτουργήσουν καθημερινά οι πνεύμονες, η καρδιά, τα αγγεία, τα νεφρά, το ήπαρ κλπ.).


Ποιοι έχουν γρηγορότερο μεταβολισμό;
Τα παιδιά, οι νέοι, οι γυμνασμένοι, οι άνδρες, οι εγκυμονούσες, οι καπνιστές, αλλά και όσοι έχουν τη γενετική τάση να καίνε πολλές θερμίδες.


Πώς μπορούμε να τον αυξήσουμε;
Ο πιο σίγουρος και αποτελεσματικός τρόπος είναι να γυμναστούμε (το μίνιμουμ της άσκησης είναι 3 ώρες και το ιδανικό 6 ώρες την εβδομάδα). Το όφελός μας θα είναι τριπλό: Θα κάψουμε θερμίδες την ώρα που γυμναζόμαστε και, επιπλέον, θα αυξήσουμε το μεταβολικό μας ρυθμό τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Γιατί μακροπρόθεσμα; Επειδή με τη συστηματική άσκηση αυξάνεται η μυϊκή μάζα και όσο πιο μυώδης είναι κανείς τόσο μεγαλύτερες είναι οι καύσεις που κάνει ακόμα και όταν βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας.


Τι άλλο να κάνουμε για να τον επιταχύνουμε;
Εκτός από το να ασκηθούμε, μπορούμε επίσης να πίνουμε τσάι και καφέ, που διεγείρουν το συμπαθητικό σύστημα, και άρα αυξάνουν το μεταβολισμό. Επιπλέον, υπάρχουν και ορισμένες ουσίες που αυξάνουν το μεταβολισμό επειδή διεγείρουν κι αυτές με τη σειρά τους το συμπαθητικό σύστημα. Πολλές από αυτές δεν είναι νόμιμες στη χώρα μας, όπως για παράδειγμα η εφεδρίνη.


Στις γυναίκες είναι πάντα ίδιος ο μεταβολισμός;
Οι γυναίκες έχουμε γρηγορότερο μεταβολισμό όσο νεότερες και πιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...