Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Παρασκευή, 22 Απριλίου 2011

ευχες




 



                καλη Ανασταση και
                                   καλο Πασχα σε ολους!!

Πέμπτη, 21 Απριλίου 2011

Το τσούγκρισμα των Αυγών

Αυτές τις μέρες,τηρούμε πολλά έθιμα,ήθη και παραδόσεις,τα περισσότερα,όμως,δεν γνωρίζουμε τί συμβολίζουν,όπως,π.χ. γιατί τσουγκρίζουμε τα κόκκινα αυγά μετά την Ανάσταση;
Ψάχνοντας,λοιπόν,για το συγκεκριμένο,βρήκα λίγα πράγματα,αλλά με ικανοποίησαν και κάλυψαν την περιέργειά μου.
Λένε,λοιπόν,πως το έθιμο του τσουγκρίσματος των αυγών,ξεκίνησε,μάλλον,στη Βόρεια Αγγλία ως παιχνίδι : ο κάτοχος του πιό γερού αυγού ήταν ο νικητής!
Και η δεύτερη εξήγηση,αυτή της Εκκλησίας μας,λέει πως τα κόκκινα αυγά,τα τσουγκρίζουμε,ευχόμενοι ο ένας στον άλλον.Μια πράξη που συμβολίζει το σπάσιμο του τάφου και των δεσμών του θανάτου με την Ανάσταση του Κυρίου.Έπειτα τα τρώμε για να αποκτήσουμε την κρυμμένη τους δύναμη.

Πάντως,κανονικά,το πρώτο αυγό που βάφουμε αν'ηκει στην Παναγία και δεν το τσουγκρίζουμε.
Πολλές νοικοκυρές το φυλάνε στο εικονοστάσι όλο το χρόνο,μέχρι το επόμενο Πάσχα,αφού λένε πως δεν χαλάει όλη τη χρονιά.Την Μεγάλη Πέμπτη,του επόμενου χρόνου,το φυτεύουν στα χωράφια τους για να είναι εύφορα ή το κρεμάνε στα μαντριά των ζώων για να είναι γόνιμα.

Βάψιμο Αυγών

Το βάψιμο των αυγών είναι μια ολόκληρη ιεροτελεστία!
Η νοικοκυρά δίνει πολύ μεγάλη σημασία στην όλη διαδικασία και το άγχος της είναι πολύ μεγάλο για το αποτέλεσμα.
Κάθε χρόνο υπάρχουν και απώλειες (σπασμένα αυγά),άλλοτε μεγαλύτερες κι άλλοτε μικρότερες.Θυμάμαι μια χρονιά που πήγα να βάψω 20 αυγά (ήταν η πρώτη μου χρονιά σαν παντρεμένη),τελικά έβαψα μόνο 6,τα υπόλοιπα 14 έσπασαν στο βράσιμο!!
Κι από τότε,όπου βρεθώ κι όπου σταθώ,ζητάω,απ' τις πιο παλιές νοικοκυρές να μου πουν μερικά μυστικούλια για να ελαχιστοποιήσω τις απώλειες.
Αρχικά,τα αυγά να είναι φρέσκα,κι αν είναι και χωριάτικα ακόμα καλύτερα.
Πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα βράσουμε (εκτός ψυγείου).
Τα καθαρίζουμε με βαμβάκι εμποτισμένο με ξύδι,για να απομακρύνουμε τις όποιες ακαθαρσίες έχουν πάνω και τη σφραγίδα με την ημερ/νία λήξης.
Στην κατσαρόλα,που θα τα βράσουμε,τοποθετούμε στον πάτο της ένα πανάκι (ένα vetex) και στρώνουμε μόνο μία στρώση αυγά και ρίχνουμε και μπόλικο αλάτι στο νερό.
Και βράζουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκασία έτσι ώστε να μην αρχίσουν τα αυγά μας και "χοροπηδάνε" μέσα στην κατσαρόλα.(δηλ. εαν το μάτι της κουζίνας σας έχει θερμοκρασία μέχρι το 10,βάλτε το στο 5,στο μισό)
Τα αυγά θα είναι έτοιμα μετά από 20-30 λεπτά.
Έπειτα,ακολουθούμε τις οδηγίες της βαφής.
Εάν θέλετε να βάψετε τα αυγά σας κόκκινα,τότε τα σκουρόχρωμα,καφέ αυγά γίνονται πιο όμορφά,ενώ εάν θέλετε να τα βάψετε άλλο χρώμα προτιμήστε τα λευκά αυγά.
Και για να τα γυαλίσετε,βάλτε σε ένα βαμβακάκι λίγο ελαιόλαδο και περάστε τα αυγά σας.

Καλή επιτυχία!!!!
Να 'μαστε καλά και του χρόνου!!!!

Μεγάλη Πέμπτη

Η Μ. Πέμπτη είναι η ημέρα του Μυστικού Δείπνου.
Tο πρωί γίνεται η Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και λέγεται για τους πιστούς ότι είναι καλό να λάβουν τη μέρα αυτή τη θεία κοινωνία.
Από τη Μεγάλη Πέμπτη, αρχίζουν κυρίως τα πασχαλινά έθιμα.


Από το πρωί οι γυναίκες καταγίνονται με το ζύμωμα. Ζυμώνουν τις κουλούρες της Λαμπρής με διάφορα μυρωδικά και τις στολίζουν με ξηρούς καρπούς και με στολίδια από ζυμάρι. Τα ονόματά τους ποικίλουν ανάλογα με το σχήμα που τους δίνουν.
Λέγονται κουτσούνες, κουζουνάκια, κοφίνια, καλαθάκια, δοξάρια, αυγούλες, λαζαράκια.
Στην Κορώνη, τις λαμπριάτικες κουτσούνες, τις ζυμώνουν με λάδι, μύγδαλα και γλυκάνισο. Βράζουν και δαφνόφυλλα και προσθέτουν το ζουμί για νοστιμάδα. Τις πλάθουν στρογγυλές σαν κουλούρες ή μακρουλές και τις περιπλέκουν μέσα σε ζυμάρι. Βάζουν στη μέση το κόκκινο αυγό και τη στολίζουν με αγκιναρίτσες, πουλάκια, αμύγδαλα και σουσάμι.


Βασική ασχολία της ημέρας είναι και το βάψιμο των Αυγών.
Πάσχα δίχως κόκκινα αυγά δε γίνεται. Για αυτό και η Μεγάλη Πέμπτη λέγεται επίσης και Κόκκινη Πέμπτη ή " ΚοκκινοΠέμπτη"
Το βάψιμο των αυγών γίνεται με ορισμένη εθιμοτυπία. Σε πολλά μέρη, είναι συγκεκριμένος ο αριθμός αυγών που θα βάψουν και οι τρόποι και τα μέσα βαφής που θα χρησιμοποιήσουν.
Σε ορισμένες περιοχές διατηρούν και κάποιες δεισιδαιμονίες: " πχ το δοχείο όπου βάφουν τα αυγά, πρέπει να είναι καινούριο, τη βαφή δεν την βγάζουν από το σπίτι, ούτε επιτρέπεται να τη χύσουν "

'Αλλοτε γυναίκες και άντρες ασχολούνταν με το γράψιμο ή το κέντημα των αυγών. Δηλαδή ζωγράφιζαν πάνω στα αυγά με λιωμένο κερί, πουλιά ή διάφορα άλλα σχήματα. Τα κορίτσια βάζουν στα αυγά και φτερά από χαρτί χρωματιστό, τους βάζουν ουρά, μύτη από ζυμάρι σαν πουλί και το κρεμούν από την οροφή.
Το αυγό, που περικλείνει μέσα του μια ζωή, έχει μια δύναμη,

Τρίτη, 19 Απριλίου 2011

χορτοσουπα βελουτε!

Υλικα: 1/2 κιλο λαχανο χοντροκομμενο
            3 κουτ.σουπας ελαιολαδο
            10 φλυτζανια νερο
            2 πατατες κομμενες
            2 καροτα κομμενα
            2 κρεμμυδια ψιλοκομμενα

Μαγειριτσα μονο με συκωταρια

Υλικα: 1 κιλο αρνισια συκωταρια(συκωτι,πνευμονια,γλυκαδια)
           1/2 κιλο κρεμμυδακια φρεσκα ψιλοκομμενα
            1 κρεμμυδι ξερο ψιλοκομμενο
            1 μαρουλι ψιλοκομμενο
            2 κου.σουπας ελαιολαδο
            1 κουτ.σουπας βουτυρο
            1/3 του φλυτζανιου ρυζι γλασε
            10 φλυτζανια ζεστο ζωμο κρεατος η νερο
Για το αυγολεμονο: 3 κροκους
                               χυμο απο 2 λεμονια
                               1 κουτ.σουπας κορν φλαουρ
                                αλατι / πιπερι

Εκτελεση:Πλενετε καλα το

Μαγειρίτσα

Υλικά : συκωταριά και αντεριά (η ποσότητες αξαρτώνται απ' το τι σας αρέσει και απ' τον αριθμό των ατόμων που θα φάνε τη Μαγειρίτσα)
            2-3 μαρούλια
            2-3 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα (ψιλοκομμένα)
            1 κρεμμύδι ξερό (ψιλοκομμένο)
            άνηθος
            1 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
            αλάτι,πιπέρι
            2 αυγά και χυμό από 2 λεμόνια (για το αυγολέμονο)


Εκτέλεση : Αρχικά,πρέπει να κάνουμε τη "βρώμικη" δουλειά και να καθαρίσουμε τα εντεράκια.Τα βάζουμε κάτω από τη βρύση και τα γεμίζουμε νερό (σα να βάζουμε το λάστιχο του ποτίσματος στη βρύση),μέχρι να φύγουν όλες οι ακαθαρσίες,αυτό το κάνουμε 2-3 φορές.Επίσης,εαν θέλουμε τα γυρίζουμε το μέσα-έξω με τη βοήθεια ενός στιλού ή με ένα καλαμάκι του καφέ.Πλένουμε και τη συκωταριά και τη βάζουμε μαζί με τα εντεράκια στην κατσαρόλα με ζεματιστό νερό για να τα ζεματίσουμε.Στη συνέχεια τα βγάζουμε και τα ψιλοκόβουμε όλα.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμυδάκια,φρέσκα και ξερά και μετά προσθέτουμε και τα ψιλοκομμένα μας εντόσθια,τα γυρνάμε 2-3 φορές κι έπειτα ρίχνουμε το μαρούλι χοντροκομμένο και τον άνηθο.Αλατοπιπιρώνουμε,προσθέτουμε και λίγο νεράκι και αφήνουμε τη μαγειρίτσα μας να σιγοβράσει.
Και αφού το φαγητό μας είναι έτοιμο,κατεβάζουμε απ' τη φωτιά και χτυπάμε το αυγολέμονο.Χτυπάμε πρώτα τα ασπράδια σε ωραία μαρέγκα,προσθέτουμε τους κρόκους και το χυμό λεμονιού και πέρνουμε ζουμάκι απ' τη Μαγειρίτα και το ρίχνουμε λίγο λίγο στο αυγολέμονο,συνεχίζοντας το χτύπημα.Αυτό το κάνουμε για να αποκτήσει σταδιακά λίγη θερμοκρασία το αυγολέμονο πριν το ρίξουμε στο φαγητό μας,αποφεύγοντας έτσι να μας "κόψει".Την ώρα που θα το ρίχνουμε στην Μαγειρίτσα,ανακατεύουμε καλά με γρήγορες κινήσεις να παέι παντού!!!
Και η Μαγειρίτσα μας είναι έτοιμη!!!!!
Καλοφάγωτη και του χρόνου!!!!!!!!!!!!

Κουλούρια Πασχαλινά Σμυρνέικα

 Υλικά : 250 gr βούτυρο γάλακτος (εκτός ψυγείου,να είναι μαλακό)
            3/4 κούπας ζάχαρη
            2 αυγά
            1/4 κούπας γάλα
            3/4 κουτ. γλ. μαστίχα (κοπανισμένη στο multi με λίγη ζάχαρη)
            500 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω)
            1 1/2 κουτ. γλ. baking powder
            1 κρόκο αυγού για το άλειμμα

Εκτέλεση : Χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη,μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει (περίπου 10-15 λεπτά,θέλει πολύ χτύπημα).Στη συνέχεια ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά,έπειτα τη μαστίχα,το γάλα,το baking powder και τέλος σιγά σιγά και λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στο χέρι μας.Μην το παρακάνετε με το αλεύρι γιατί όσο θα περνάει η ώρα θα σφίγγει (λόγω του βουτύρου) και θα σας δυσκολέψει στο πλάσιμο.Δεν χρειάζετε να την αφήσετε να ξεκουραστεί,τα πλάθουμε αμέσως και τους δίνουμε ό,τι σχήμα θέλουμε (πλεξίδες,σαλίγκαρους,βαρκούλες,κλπ).
Τα βάζουμε σε ταψιά με αντικολλητικό χαρτί,τα αλείφουμε με τον κρόκο αραιωμένο με λίγο νεράκι,και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20-25 λεπτά,μέχρι να ροδίσουν.



Καλή Επιτυχία!!!!

              Και καλοφάγωτα!!!!!

Μεγάλη Τρίτη

Την Μεγάλη Τρίτη γινόμαστε κοινωνοί δύο παραβολών του Κυρίου. Της παραβολής των Μωρών Παρθενών και της παραβολής των Ταλάντων.

Σύμφωνα με την πρώτη, δέκα παρθένες βγήκαν να υποδεχθούν τον Νυμφίο κάποιο βράδυ. Κρατούσαν και οι δέκα από ένα λυχνάρι, όμως μόνο οι πέντε από αυτές είχαν φροντίσει να πάρουν και επιπλέον λάδι, σε περίπτωση που τους χρειαστεί. Αυτές οι πέντε ήταν οι σώφρονες, οι γνωστικές δηλαδή. Ο Νυμφίος άργησε όμως να έρθει και οι δέκα παρθένες κοιμήθηκαν. Αργά την νύχτα, μια φωνή ακούστηκε να λέει: «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός». Τότε αυτές ξύπνησαν και έτρεξαν για να προϋπαντήσουν τον Νυμφίο. Στα λυχνάρια όμως το λάδι είχε καεί. Οι πέντε γνωστικές παρθένες, έβαλαν το επιπλέον λάδι που είχαν προβλέψει να πάρουν μαζί τους και πήγαν να Τον συναντήσουν. Οι υπόλοιπες πέντε όμως, οι Μωρές, οι άμυαλες δηλαδή, έχασαν την ευκαιρία αφού τα λυχνάρια τους ήταν σβηστά. Έτσι είναι, είπε ο Ιησούς, και η Βασιλεία των Ουρανών. Όποιος φροντίσει από πριν για την ψυχή του θα εισέλθει στο Βασίλειο του Νυμφίου.

Η δεύτερη παραβολή, των Ταλάντων, λέει τα εξής: Κάποτε ένας άρχοντας θα πήγαινε ένα μακρινό ταξίδι. Πριν φύγει κάλεσε τους τρεις υπηρέτες του και τους έδωσε μερικά Τάλαντα, χρήματα δηλαδή. Στον πρώτο υπηρέτη έδωσε πέντε τάλαντα. Στον δεύτερο έδωσε δύο ενώ στον τρίτο έδωσε ένα τάλαντο. Όταν γύρισε από το ταξίδι, κάλεσε ξανά τους υπηρέτες του και ζήτησε να του πουν τι είχαν κάνει με τα χρήματα που τους είχε δώσει. Ο πρώτος μετά από σκληρή εργασία είχε καταφέρει να διπλασιάσει το αρχικό ποσόν, και επέστρεψε στον κύριο του δέκα τάλαντα. Το ίδιο είχε κάνει και ο δεύτερος και έτσι κατάφερε να επιστρέψει τέσσερα τάλαντα. Ο τρίτος όλο το διάστημα της απουσίας του κυρίου του, δεν εργάστηκε καθόλου. Και όχι μόνο αυτό αλλά ένιωθε και αδικημένος επειδή είχε πάρει μόνο ένα τάλαντο. Έτσι επιστρέφοντας αυτό το τάλαντο κατηγόρησε τον άρχοντα, για την αδικία που είχε υποστεί. Ο άρχοντας τότε πήρε αυτό το τάλαντο και το έδωσε στον πρώτο μαζί με τα άλλα δέκα. Με την παραβολή αυτή, ο Ιησούς δίδαξε ότι οι άνθρωποι πρέπει να καλλιεργούν τα χαρίσματα που τους δίνει ο Θεός, όχι μόνο για το δικό τους καλό αλλά και για το καλό του συνόλου.

Όλη την Μεγάλη Εβδομάδα, στον εσπερινό της κάθε ημέρας διαβάζεται ο όρθρος της επομένης. Στον εσπερινό της Μεγάλης Τρίτης ακούγεται ένα από τα ωραιότερα τροπάρια της εκκλησιαστικής υμνογραφίας. Το τροπάριο της Κασσιανής. Όπως λέει και το όνομα του, υμνογράφος του τροπαρίου αυτού είναι η Κασσιανή. Μια μοναχή της Βυζαντινής εποχής, προικισμένη με το χάρισμα να γράφει εκπληκτικούς στίχους.

Την ημέρα αυτή συνεχίζονται οι ετοιμασίες για το Άγιο Πάσχα. Συνήθως είναι αφιερωμένη στο καθάρισμα του σπιτιού. Σε λίγες περιοχές της Ελλάδας, την Μεγάλη Τρίτη φτιάχνονται τα πασχαλινά κουλούρια και τσουρέκια, έθιμο που συνήθως γίνεται την Μεγάλη Πέμπτη.


πηγή : http://www.matia.gr/7/72/7204/7204_1_6.html

Δευτέρα, 18 Απριλίου 2011

Μεγάλη Δευτέρα

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία, σύμφωνα με το τηρούμενο Μηναίο ή Μηνολόγιο, η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσήφ, του επωνομαζόμενου "Παγκάλου" του γιου του Ιακώβ, που αναφέρεται στη Παλαιά Διαθήκη και στην άκαρπη συκιά, που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε μ' ένα του λόγο.
Ο Ιωσήφ ήταν ο μικρότερος υιός του Ιακώβ ο οποίος όμως φθονήθηκε από τα αδέλφια του λόγο της ενάρετης ζωής του και αρχικά τον έριξαν σ' ένα λάκκο και προσπάθησαν να εξαπατήσουν το πατέρα τους χρησιμοποιώντας ένα ματωμένο ρούχο ότι δήθεν τον κατασπάραξε κάποιο θηρίο. Αφού δεν μπόρεσαν να εξαπατήσουν τον πατέρα τους, τον πούλησαν σε εμπόρους, οι οποίοι με την σειρά τους τον πούλησαν στον αρχιμάγειρα του βασιλιά της Αιγύπτου, τον Φαραώ Πετεφρή. Εκεί ο Ιωσήφ αφού δεν ενέδωσε στις ερωτικές επιθυμίες της συζύγου του Πετεφρή, συκοφαντήθηκε από την ίδια και ο Φαραώ τον φυλάκισε. Κάποτε όμως ο Φαραώ είδε ένα παράξενο όνειρο και ζήτησε έναν ερμηνευτή. Ο Ιωσήφ ερμήνευσε ότι θα έλθουν στη χώρα επτά χρόνια ευφορίας και επτά ακαρπίας και λιμού. Ο Φαραώ ευχαριστημένος και ενθουσιασμένος από τη σοφία του, έδωσε στον Ιωσήφ αξιώματα. Ο Ιωσήφ διαχειρίσθηκε άριστα την εξουσία και φρόντισε στα δύσκολα χρόνια του λιμού τον λαό. Στα πρόθυρα του λιμού τα αδέρφια του που τον είχαν φθονήσει φανερώθηκαν μπροστά του ζητώντας βοήθεια. Εκείνος όχι μόνο δεν τους κρατούσε κακία, αλλά αντιθέτως τα συγχώρεσε και τα προσκάλεσε μόνιμα στην Αίγυπτο μαζί με τους γονείς του.

Κατά την λειτουργική τελετουτργία, τη Μεγάλη Δευτέρα το εσπέρας τελείται η Ακολουθία του Νυμφίου
.
Ο Ελληνικός λαός, της υπαίθρου, συνηθίζει τις ημέρες των Αγίων Παθών να τις σηματοδοτεί μία προς μία με μια συγκεκριμένη φράση που αποτελεί στη κυριολεξία τη γενική εικόνα του Ιησού όπως παρουσιάζεται στα ιερά ευαγγέλια. Έτσι την ημέρα αυτή λέγεται η φράση:
"Μεγάλη Δευτέρα, ο Χριστός με την μαχαίρα"
πηγή : http://el.wikipedia.org

Γεμισε αλατα ο βραστηρας;

Αν ο βραστηρας γεμισε αλατα γεμιστε τον με ιση ποσοτητα νερου και ξυδιου.Βαλτε τον σε λειτουργια να βρασει το νερο και το ξυδι και αφηστε το μεχρι να κλεισει ο βραστηρας αυτοματα.Αφηστε το μιγμα μεσα για πολλες ωρες (καλυτερα καντε την διαδικασια το βραδυ και αφηστε το ολη νυχτα με το νερο και το ξυδι)Την επομενη μερα  πεταξτε το μιγμα αυτο  και γεμιστε τον βραστηρα με νερο και βραστε το. Πεταξτε το νερο και επαναλαβετε την διαδικασια με το νερο αλλη μια φορα.Και τωρα ο βραστηρας ειναι ετοιμος να τον χρησιμοποιησετε κανονικα.

Τονοσαλατα

Υλικα: 4 φλυτζ. αναμικτη σαλατα (απο μαρουλι κοκκινο και ασπρο λαχανο,ροκα,σπανακι,αντιδι)
           1 κονσερβα τονου σε νερο
           1 αγγουρι κομμενο σε ροδελες
           1 φρεσκο κρεμμυδακι ψιλοκομμενο
Για το ντρεσινγκ:4 κουτ.σουπας ελαιολαδο
                            χυμο απο ενα λεμονι
                            1 κουτ.σουπας μουσταρδα
                             αλατι / πιπερι
Εκτελεση:Σε ενα μπολ αδειαζουμε την

Κυριακή, 17 Απριλίου 2011

Κυριακή των Βαίων









Έθιμα & Παραδόσεις

Κυριακή Των Βαΐων

Την Κυριακή των Βαΐων, σε ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου του Χριστού στα Ιεροσόλυμα.
Όλοι οι ναοί στολίζονται με κλαδιά από βάγια, από φοίνικες δηλαδή ή
από άλλα νικητήρια φυτά, όπως δάφνη, ιτιά, μυρτιά και ελιά.
Μετά τη λειτουργία μοιράζονται στους πιστούς.
Η εκκλησία μας καθιέρωσε ήδη από τον 9ο αιώνα το έθιμο αυτό μια και όπως αναφέρει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης
«όχλος πολύς...έλαβον τα βαΐα των φοινίκων και εξήλθον εις υπάντησιν αυτώ».
Στα πρώτα χριστιανικά χρόνια, στα Ιεροσόλυμα, ο επίσκοπος έμπαινε στην πόλη
«επί πώλου όνου», αναπαριστάνοντας το γεγονός, ενώ στα βυζαντικά γινόνταν
«ο περίπατος του αυτοκράτορα», από το Παλάτι προς τη Μεγάλη Εκκλησία.
Στη διαδρομή αυτή ο αυτοκράτορας μοίραζε στον κόσμο βάγια και σταυρούς και ο Πατριάρχης σταυρούς και κεριά.
Με τα βάγια οι πιστοί στόλιζαν τους τοίχους των σπιτιών και το εικονοστάσι τους.
Και σήμερα ακόμα όλες οι εκκλησίες στολίζονται με δαφνόφυλλα ή βάγια.

Τα "βαγιοχτυπήματα"

Τα παλιότερα χρόνια τους τα προμήθευαν τα νιόπαντρα ζευγάρια της χρονιάς ή και μόνο οι νιόπαντρες γυναίκες, για το καλό του γάμου τους.
Πίστευαν πως η γονιμοποιός δύναμη που κρύβουν τα φυτά αυτά
θα μεταφερόταν και στις ίδιες και η μια χτυπούσε την άλλη με τα βάγια.
Τα "βαγιοχτυπήματα" σιγά-σιγά άρχισαν να γίνονται και από τις άλλες γυναίκες
και τα παιδιά τις μιμούνταν και όπως χτυπιούνταν μεταξύ τους εύχονταν:
"Και του χρόνου, να μη σε πιάν' η μυίγα".

Δυνάμεις ιαματικές και αποτρεπτικές, μαζί με τις γονιμοποιές, αποδίδονταν στα βάγια και γι αυτό έπρεπε μετά την εκκλησία όλα να τα "βατσάσουν" για το καλό.
Τα δέντρα, τα περβόλια, τα κλήματα, τις στάνες, τα ζώα, τους μύλους, τις βάρκες.
Από ένα κλαδάκι κρεμούσαν στα οπωροφόρα, για να καρπίζουν και στα κηπευτικά, για να μην τα πιάνει το σκουλήκι.

"Μέσα βάγια και χαρές,
όξω ψύλλοι, κόριζες !"

‘Ολα εξαφανίζονταν από τα σπίτια μόλις μπαίναν τα βάγια.
Κρατούσαν την πρώτη θέση στο εικονοστάσι και μ' αυτά "κάπνιζαν"
οι γυναίκες τα παιδιά για το "κακό το μάτι".

Στη Λέσβο τα παιδιά, μετά την εκκλησία, στόλιζαν ένα δεμάτι από κλαδιά δάφνης με κόκκινα ή πράσινα πανάκια από καινούργιο φουστάνι, κρεμούσαν κι ένα κουδούνι και καθώς πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι ψάλλοντας και λέγοντας εξορκισμούς για τους ψύλλους και τα ποντίκια, έδιναν και ένα κλαράκι δάφνης στη νοικοκυρά.
Στο τέλος ζητούσαν και το χάρισμά τους:
"Χρόνια πολλά, εν ονόματι Κυρίου, δό μ' τ' αυγό να φύγω"

Στην Ανατολική Ρωμυλία, τα κορίτσια έφτιαχναν με τα βάγια στεφάνια, τους έδεναν
μια κόκκινη κλωστή και τραγουδώντας όλες μαζί πήγαιναν και τα πέταγαν
στο ρέμα κι όπως έπαιρνε τα στεφάνια το νερό, όποιας πήγαινε μπροστά
εκείνη θα γινόταν "συντέκνησσα". Πρώτη στο γυρισμό, πρώτη στο χορό και
στο δικό της σπίτι η μάνα της θα έφτιαχνε τα φασόλια και θα τις φίλευε όλες,
μαζί με ελιές.

Στη Τήνο, την Κυριακή των Βαΐων, τα παιδιά τριγύριζαν στους δρόμους
κρατώντας μαζί με το στεφάνι τους την "αργινάρα", μια ξύλινη ή και σιδερένια ροκάνα που τη στριφογύριζαν με δύναμη. Μέσα σε εκκωφαντικό θόρυβο κατέληγαν στη θάλασσα, όπου πετούσαν στο στεφάνι στο νερό.

Το έθιμο της περιφοράς των κλαδιών θυμίζει την "ειρεσιώνη", το στολισμένο με καρπούς κλαδί, που στις γιορτές της άνοιξης περιέφεραν στους δρόμους τα παιδιά, στην αρχαιότητα. Τα βάγια τα έπλεκαν σε πάρα πολλά σχέδια:
φεγγάρια, πλοία, γαϊδουράκια, το πιο συνηθισμένο όμως ήταν ο σταυρός.
Σε μερικά μέρη τους έδιναν το σχήμα του ψαριού. Ψάρι είχαν σαν σημάδι αναγνώρισης οι πρώτοι χριστιανοί, η λέξη ΙΧΘΥΣ, εξάλλου,
προέρχεται από τα αρχικά Ιησούς Χριστός Θεού Υιός Σωτήρ.
Αν και είναι εκόμα σαρακοστή, η εκκλησία την Κυριακή των Βαϊων
επιτρέπει το ψάρι. Έτσι και το τραγούδι των παιδιών λέει:

"Βάγια, Βάγια των βαγιών,
τρώνε ψάρι και κολιό,
κι ως την άλλη Κυριακή
με το κόκκινο αυγό ! "

Πηγή: Έθιμα του Πάσχα - ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...