Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Παρασκευή, 15 Απριλίου 2011

Κοκορέτσι!!!

Τα τελευταία χρόνια,έχει καθιερωθεί στο σόι,το κοκορέτσι να το φτιάχνω εγώ,πώς έγινε αυτό ούτε που το καταάλαβα!!!Και να σκεφτείτε πως δεν το τρώω!!Τη "βρώμικη" δουλειά,όμως,την κάνω και οι υπόλοιποι το απολαμβάνουν!!!
Με έμαθε να το φτιάχνω ο μπαμπάς μου,που σαν Θεσσαλός φημίζεται πως είναι μερακλής!
Και αφού με έμαθε,έχει απαλλαχθεί από την κατασκευή του και το μόνο που κάνει είναι να επιβλέπει και να κάνει τις παρατηρήσεις του σαν δάσκαλος!!Κι όταν το δοκιμάζει,μετά την τρίτη μπουκιά φυσικά-για να παρατείνει την αγωνία "ο γευσηγνώστης"-λέει : "ωραίο είναι κόρη μου,από 'μένα το πήρες το ταλέντο!"
Και αφού,κατά γενική ομολογία του σογιού,το ταλέντο μου στο κοκορέτσι αναγνωρίζεται,είπα να σας πω πως το φτιάχνω και πιστέψτε με δεν είναι δύσκολο,απλά είναι "βρώμικη" δουλειά!
Οπότε,φορέστε γαντάκια και μια ολόσωμη ποδιά και ξεκινάμε!!

Θα χρειαστούμε μια συκωταριά αρνίσια και 2 αντεριές.
Πρώτη μας δουλειά είναι να καθαρίσουμε τα εντεράκια.Εαν,ρωτήσετε γύρω-γύρω,ο καθένας αυτό το κάνει με διαφορετικό τρόπο,εγώ τα βάζω πρώτα
σε μια λεκάνη με νερό για να ξεμπερδευτούν πιο εύκολα.Μετά,τα πέρνω ένα-ένα και τα βάζω κάτω από τη βρύση,π.χ. όπως βάζουμε το λάστιχο όταν ποτίζουμε,και έρχονται και φουσκώνουν και κάτω-κάτω βγαίνουν όλες οι ακαθαρσίες.Αυτή τη διαδικασία την κάνω περίπου 2-3 φορές με το καθένα,μέχρι να σιγουρευτώ πως δεν βγάζουν τίποτα πια.Πολύ σημαντικό είναι να προσέξετε να μην σας κόβονται γιατί όσο πιο μικρά είναι τόσο θα δυσκολευτείτε στο τύλιγμα.
Μετά τα βάζω σε μια λεκάνη με νερό και λεμόνι,αφήνω και τις λεμονόκουπες μέσα,και θα έρθουν να ασπρίσουν και να καθαρίσουν εντελώς.Κι έπειτα τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν.
Το επόμενο στάδιο είναι να κόψουμε τη συκωταριά.Την κόβουμε σε κομμάτια κατάλληλα για κοκορέτσι,δηλ. όχι πολύ μικρά,και υπολογίστε πως το κοκορέτσι καθώς ψήνεται μαζεύει αρκετά.
Τα βάζουμε σε μια λεκάνη και τους ρίχνουμε αλάτι,πιπέρι και ρίγανη (μην το παρακάνετε με τη ρίγανη γιατί πικρίζει) και τα ανακατεύουμε καλά.
Πέρνουμε τη σούβλα και υπολογίζουμε σε ποιό σημείο θέλουμε να αρχίζει το κοκορέτσι (αφήστε όσο κενό θα χρειαστεί για να ακουμπήσει η σούβλα πάνω στην ψησταριά) και πέρνουμε ένα εντεράκι και δένουμε την άκρη του και αρχίζουμε να περνάμε τη συκωταριά.Ένα πνευμόνι,ένα συκώτι,ένα γλυκάδι,μια καρδιά,πάλι γλυκάδι,ένα πνευμόνι,ένα συκώτι,πάλι γκυκάδι,.....,κλπ. μέχρι να φτάσουμε στο τέλος του κοκορετσιού,υπολογίστε πάλι ένα κενό για να ακουμπήσει η σούβλα στην ψησταριά.
Και ήρθε η ώρα για τις αντεριές,πέρνουμε πρώτα το εντεράκι που είχαμε δέσει στην αρχή και το στριφογυρίζουμε στη συκωταριά και το τέλος του το πιάνουμε με μια οδοντογλυφίδα,με αυτόν τον τρόπο συνεχίζουμε και με τα υπόλοιπα,δένοντάς τα μεταξύ τους για να μην μας φύγουν και στο τέλος βγάζουμε και όσες οδοντογλυφίδες χρησιμοποιήσαμε,αφού έχουμε σιγουρευτεί πως τα εντεράκια είναι καλά στερεωμένα.Να θυμάστε πως το κοκορέτσι δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ σφιχτό,αλλά ούτε και χαλαρό.
Σε αυτό το σημείο,ρίχνουμε πάλι αλάτι,πιπέρι και ρίγανη,το σκεπάζουμε με λαδόκολλα ή ένα παλιό σεντόνι και το αφήνουμε όρθιο σε ένα ταψί να στραγγίξει.
Όπως καταλαβαίνετε αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει το Μ.Σάββατο για να το ψήσετε το Πάσχα.

                                          Καλή Επιτυχία!!!
                                          Και Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα να έχουμε όλοι,με υγεία και χαρά!!!

1 σχόλιο:

maria είπε...

εεεε με συγκινησες πρωι πρωι .. ποσες πασχαλινες εικονες μου ηρθαν στο μυαλο... εσενα με την ποδιτσα σου να καθαριζεις.. σουβλες και αρνια παντου πανω κατω στα σπιτια μας.. το ψησιμο κατω στον κηπο.. ππφφ κακουργα ξενιτια :) παντως καντε ακριβως οτι λεει.. το κοκορετσι της ειναι το καλυτεροοοοο!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...