Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011

Μπαλκόνια με φυτά και λουλούδια

Ανάλογα με το μέγεθος του μπαλκονιού σας, μπορείτε να δημιουργήσετε μια μικρή καταπράσινη όαση μέσα στην πόλη, φυτεύοντας λουλούδια, μικρά δέντρα, μυρωδικά βότανα, αλλά ακόμα και λαχανικά. Ακόμα και στο περβάζι του παραθύρου μπορείτε να τοποθετήσετε ζαρντινιέρες, και να απολαμβάνετε την πολύχρωμη και πανέμορφη παρουσία των λουλουδιών. Στις ζαρντινιέρες, ανάλογα με την εποχή, θα φυτέψετε πανσέδες και πρίμουλες την άνοιξη, πετούνιες και φούξιες το καλοκαίρι, χρυσάνθεμα το φθινόπωρο, και πιπερίτσες ή κισσό τους χειμερινούς μήνες.

Το ιδανικό μέγεθος για μια ζαρντινιέρα είναι τουλάχιστον ένα μέτρο μάκρος. Αν είναι πιο μεγάλη θα είναι υπερβολικά βαριά για να κρεμαστεί και να στερεωθεί σωστά και επίσης θα είναι δύσκολο να μεταφερθεί.
Αν τοποθετήσετε τη ζαρντινιέρα σας σε ένα πλατύ περβάζι ή τη στερεώσετε σε σταθερά κάγκελα, μπορείτε να βάλετε μια πιο μακριά που να φτάνει μέχρι τα δυο μέτρα. Το ελάχιστο βάθος πρέπει να είναι είκοσι εκατοστά και το φάρδος περίπου είκοσι πέντε εκατοστά.
Το καλύτερο υλικό για τις ζαρντινιέρες είναι το ξύλο, που μπορεί να είναι κέδρος, κυπαρίσσι ή πεύκο. Αν προτιμάτε, μπορείτε να επιλέξετε ζαρντινιέρες από μέταλλο, που όμως έχουν το μειονέκτημα να κρατάνε τη θερμότητα. Θα βρείτε επίσης ζαρντινιέρες από πηλό, πλαστικό, γυαλί και άλλα ειδικά υλικά.
Επιλέξτε ένα χρώμα που να
ταιριάζει με τα φυτά σας. Το σκούρο πράσινο είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς εναρμονίζεται με όλα τα λουλούδια. Για κάτι πιο πρωτότυπο μπορείτε να διαλέξετε ζαρντινιέρες σε μια πιο ανοικτή απόχρωση του πράσινου. Να θυμάστε ότι αν φυτέψετε λουλούδια σε σκούρα χρώματα θα δείξουν πιο όμορφα σε μια ανοιχτόχρωμη ζαρντινιέρα και το αντίστροφο.
Στερεώστε τις ζαρντινιέρες με μεγάλες βίδες που δεν σκουριάζουν και φροντίστε να υπάρχει αρκετός χώρος τόσο από κάτω όσο και στα πλαϊνά μέρη για να κυκλοφορεί ο αέρας, όπως και φυσικά να φεύγει το νερό όταν ποτίζετε τα λουλούδια σας.
Πριν φυτέψετε τα λουλούδια στις ζαρντινιέρες, τοποθετήστε στον πάτο μια στρώση με πάχος περίπου δυο εκατοστά από κομμάτια από σπασμένα τούβλα ή παλιές πήλινες γλάστρες, χαλίκι ή μικρά πετραδάκια ώστε το νερό να μπορεί να τρέξει από τις τρύπες στο κάτω μέρος. Από πάνω τοποθετήστε μια στρώση από ξερά φύλλα ή στάχτη για να μη βουλώσουν οι τρύπες με το χώμα.
Τα φυτά σε ζαρντινιέρες χρειάζονται πλούσιο χώμα για να ευδοκιμήσουν. Αν φυτέψετε γεράνια ή φούξιες, αφήστε ανάμεσα σε κάθε φυτό μια απόσταση περίπου είκοσι εκατ., ενώ για τα μικρότερα λουλούδια, όπως οι μπιγκόνιες, αφήστε απόσταση δεκαπέντε εκατοστά. Μπορείτε να φυτέψετε δυο σειρές από φυτά, με διαφορά ύψους για περισσότερη ποικιλία.
Αφού τα φυτέψετε, απλώστε μια στρώση από σαπισμένα φύλλα ή τύρφη πάνω από το χώμα για να κρατήσει την υγρασία, και φροντίστε να ξεριζώνετε συχνά τα αγριόχορτα. Μετά έναν μήνα προσθέστε λίγο λίπασμα σε υγρή μορφή που θα επαναλάβετε κάθε δέκα μέρες.
H επιλογή των φυτών για τις ζαρντινιέρες εξαρτάται από το μέγεθος. Γενικά δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα τριάντα εκατοστά σε ύψος. Μπορείτε να φυτέψετε βολβούς ή σπόρους, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Δοκιμάστε να συνδυάσετε τους υάκινθους με τους πανσέδες ή τουλίπες με νάρκισσους, μαργαρίτες με μοσχομπίζελα, μη-με-λησμόνει με μενεξέδες.
Τα γεράνια είναι η πιο συνηθισμένη επιλογή για τις ζαρντινιέρες - κόκκινα και ροζ σε λευκές ζαρντινιέρες, λευκά σε καφέ, μπλε ή κόκκινες ζαρντινιέρες. Μπορείτε να τα συνδυάσετε με κισσό. Αν οι ζαρντινιέρες βρίσκονται σε ηλιόλουστο σημείο, μπορείτε να φυτέψετε κατιφέδες μαζί με τα γεράνια, καθώς και πετούνιες.


πηγή : εφημ. Έθνος  (Νέλλη Παρασκευοπούλου)


Εγώ ήδη εχθές το απόγευμα πήγα στο Practiker και προμηθεύτηκα γλαστρούλες και διάφορα διακοσμητικά κήπου και σήμερα θα πάω στη λαική για να διαλέξω και λουλουδάκια!!Αυτή την βδομάδα,πριν το Μεγαλοβδόμαδο,αφού τελειώσω με όλη τη φασίνα του σπιτιού (ξέρετε : πλύσιμο κουρτίνες,παντζούρια,πολύφωτα,σβούρα όλο το σπίτι,κλπ.....) αρχίζω και φτιάχνω λίγο τα μπαλκόνια μου,γιατί όσο να 'ναι φτιάχνει ο καιρός και από 'δω και πέρα όλο έξω θα καθόμαστε!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...