Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Τρίτη, 12 Απριλίου 2011

φυσικες βαφες για τα πασχαλινα αυγα


Παλιοτερα που δεν υπηρχαν οι βαφες εμποριου οι νοικοκυρες χρησιμοποιουσαν  καθημερινα υλικα που υπαρχουν στην κουζινα μας για να βαψουν τα αυγα τους.Βεβαια η αποχρωση τους δεν θα ειναι τοσο εντονη οσο της βαφης του εμποριου,θα χρειαστουμε περισσοτερο χρονο και κοπο ομως σιγουρα θα ειναι πολυ πιο υγιεινα.Αυτο ειναι επιλογη μας .Εγω βαφω μερικα με βαφη του εμποριου γιατι γινονται τελεια (κακα τα ψεματα)και τα χρησιμοιποιω για να διακοσμησω το καλαθακι που βαζω πανω στο τραπεζι.Τα υπολοιπα τα βαφω με τροπους που θα σας περιγραψω παρακατω.Αν εχω χρονο κανω αρκετα χρωματα (και σχεδια,που θα αναρτησω συντομα),αν δεν εχω χρονο κανω μονο τα κλασσικα.

Για κοκκινα αυγα θα χρησιμοποιησουμε τα γνωστα παντζαρια.Βαζουμε σε μια κατσαρολα 4 φλυτζ. παντζαρια σε κομματια,3 κουτ.σουπας ξυδι και 5 φλυτζ.νερο.Αφηνουμε να βρασει για 30  λεπτα αφου το σκεπασουμε με ενα καπακι. Σουρωνουμε,κραταμε το ζουμι και βαζουμε μεσα τα αυγα και προσθετουμε 3 κουτ, ξυδι ακομα.Μολις αρχισει να βραζει χαμηλωνουμε την θερμοκρασια και σιγοβραζουμε για 20 λεπτα.Κοιταμε ενα αυγο αν δεν μας ικανοπιοει το αποτελεσμα τα αφηνουμε και αλλο μεσα στο ζουμι.Οσο πιο
εντονα τα θελουμε τοσο πιο πολλες ωρες τα αφηνουμε μεσα (φυσικα τα βαζουμε στο ψυγειο και τα αφηνουμε εκει μεχρι να γινουν οπως θελουμε.)



Για ροζ χρωμα στα αυγα κανουμε την ιδια διαδικασια με τα παντζαρια,παιρνουμε το ζουμι αλλα το αφηνουμε να κρυωσει.Βραζουμε ξεχωριστα τα αυγα μας οπως τα κανουμε συνηθως και οταν ειναι ετοιμα βρασμενα τα βαζουμε στο κρυο ζουμι των παντζαριων.Τα κοιταμε καθε τοσο μεχρι να εχουν βαψει στο ροζ χρωμα που επιθυμουμε

Για κιτρινο χρωμα στα αυγα θα βαλουμε σε μια κατσαρολα 5 κουτ.σουπας κορκουμα(μπαχαρικο) 3 κουτ.σουπας ξυδι και 4 φλυτζ.νερο.Τα αφηνουμε να βρασουν για 30 λεπτα,σουρωνουμε το ζουμι με μια σητα ή γαζα.Βαζουμε το σουρωμενο  ζουμι σε μια κατσαρολα προσθετουμε 1 κουτ.σουπας ξυδι ακομα και ριχνουμε και τα αυγα.Μολις αρχισουν και βραζουν χαμηλωνουμε την φωτια και σιγοβραζουμε για περιπου 30 λεπτα.Κατα την διαρκεια του βρασιματος ελεγχουμε για το επιθυμητο χρωμα.

  
Για μπλε ή γαλαζιο  χρωμα στα αυγα μας θα παρουμε ενα μικρο λαχανο κοκκνο το οποιο θα κοψουμε σε μεγαλα κομματια,θα το βαλουμε σε μια κατσαρολα και θα προσθεσουμε  2 κουτ.σουπας ξυδι και τα αυγα.Προσθετετε τοσο νερο ωστε να τα σκεπαζει ολα.Αφηνουμε να παρουν μια βρασει,χαμηλωνουμε την θερμοκρασια και σιγοβραζουμε για 20 λεπτα.Κατεβαζουμε απο την φωτια,αφηνουμε να κρυωσει και βαζουμε τα αυγα οπως ειναι μεσα στο  ζουμι στο ψυγειο για αρκετες ωρες.Αν θελετε γαλαζια αυγα κοιταξτε τα σε 2-3 ωρες.Περιπου τις διπλασιες ωρες θα βγουν πιο σκουρα μπλε.Οπως και στα παντζαρια  οσο περισσοτερες ωρες τα αφησετε τοσο πιο εντονο χρωμα θα εχει.

  
Για πρασινο χρωμα θα βρασουμε 1 κιλο σπανακι με 3 κουτ.σουπας ξυδι και 3λιτρα νερο.Θα τα αφησουμε να βρασουν αρκετα ωστε να βγαλουν το χρωμα τους.τα σουρωνουμε και βαζουμε στο ζουμι τα αυγα μας.Σιγοβραζουμε για 20 λεπτα.Ελεγχουμε οπως ειπα το χρωμα αν δεν μας ικανοποιει τα αφηνουμε και αυτα στο ψυγειο και οσο πιο πολυ τα αφηνουμε τοσο πιο εντονο γινεται το χρωμα.


Αν θελετε μπεζ-καφε αυγα θα βρασετε 3 κουτ. ξυδι με  μισο φλυτζανι στιγμιαιο καφε.θα το σουρωσουμε και θα σιγοβρασουμε τα αυγα για 20 λεπτα και μετα τα αφηνουμε μεσα στο ζουμι του καφε οση ωρα χρειαστει για το χρωμα που θελουμε.

Αφου διαλεξετε τι χρωμα θελετε να εχουν τα αυγα σας και τα βαψετε θα τα αφησετε να στεγνωσουν και στην συνεχεια με ενα πανακι βρεγμενο με λιγο ελαιολαδο θα τα γυαλισετε.

2 σχόλια:

mimi είπε...

Μαρία,σκέφτομαι φέτος να τα βάψω κι εγώ έτσι,λέω να τα κάνω μόνο κόκκινα,με τα παντζάρια,ε;Δεν αντέχω άλλο να περνάει όλο αυτό το χημικό χρώμα μέσα στο ασπράδι και απ΄το κόψε-κόψε τελικά να μένει το μισό αυγό!!!

maria είπε...

εεε ναι!! και για μενα που συνηθως τρωω μονο το ασπραδι αυτο ειναι σπαστικο!! ενταξει ειναι χρονοβορα διαδικασια,αλλα δεν θα φοβασαι να τα φας καθολου!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...